reklama
kategoria: Kulinaria
1 luty 2024

Czekoladowy zachwyt

pexels/6441084
Ciasto typowe dla kuchni amerykańskiej, wylewająca się czekolada i dodatki...
REKLAMA

Brownie

Brownie, pyszny deser z USA, prezentuje się skromnie – ciemnobrązowe, płaskie, często pieczone w prostokątnych foremkach z pękniętą powierzchnią. Jednak jego urok ujawnia się od pierwszego kęsa. Charakteryzuje się intensywnym smakiem czekolady i wilgotną strukturą, głównie za sprawą ciemnej czekolady, masła, jajek i cukru. Mąka jest dodawana w niewielkich ilościach. Aby uzyskać autentyczny smak, zrezygnuj z proszku do pieczenia i sody oczyszczonej, ponieważ brownie nie powinno podnosić się zbyt mocno.

Rodzaje konsystencji brownie

  • Brownie Fudgy – wersja najpopularniejsza, ciężka, mazista, odrobinę gliniasta i sprawiająca wrażenie niedopieczonej,
  • Brownie Chewy – bardzo fajna, lekko gumowa konsystencja, której trzeba spróbować, żeby zrozumieć tą gumowatość,
  • Brownie Cakey – mniej mazista, mniej wilgotna, ale nie sucha. Wilgotne, intensywne ciasto czekoladowe.

Wykonanie

Jesli mowa o czekoladzie, wybieraj zawsze czekoladę wysokiej jakości, a jeśli przepis nie stanowi inaczej, postaw na produkt z zawartością kakao min. 60%, najlepiej w przedziale 70-80%.

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Korzystaj z masła, a nie margaryny.

Zastosuj dobre składniki, zwłaszcza jeśli chodzi o cukier.

Trzymaj się precyzyjnie przepisu i przede wszystkim nie ograniczaj ilości cukru. Cukier w brownie to kluczowy element, a jego zmniejszenie lub zastąpienie może wpłynąć negatywnie na smak.

Unikaj zbyt długiego pieczenia brownie, ponieważ może to sprawić, że stanie się suche i zbyt kruche. Nie obawiajcie się krótkiego czasu pieczenia; brownie powinno sprawiać wrażenie nieco niedopieczonego, zwłaszcza jeśli chodzi o efekt fudgy.

Jak przechowywać brownie?

Zazwyczaj ciasto brownie znika w mgnieniu oka, jednak warto być zaznajomionym z metodami przechowywania, jeśli zdecydujesz się zachować kilka kawałków na później. Najlepiej umieścić brownie w szczelnym pudełku i trzymać je w temperaturze pokojowej. Jeśli zastanawiasz się, jak skutecznie przechowywać brownie, pamiętaj, że możesz także przechowywać je w lodówce, ale w takim przypadku zaleca się wyjęcie go wcześniej, nie bezpośrednio przed podaniem na stół. Co interesujące, brownie można również zamrozić.
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Mysłowice
4.7°C
wschód słońca: 07:18
zachód słońca: 15:46
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Mysłowicach

kiedy
2024-12-08 17:00
miejsce
Mysłowicki Ośrodek Kultury,...
wstęp biletowany
kiedy
2024-12-13 19:00
miejsce
Mysłowicki Ośrodek Kultury,...
wstęp biletowany
kiedy
2024-12-27 18:00
miejsce
Mysłowicki Ośrodek Kultury,...
wstęp biletowany
kiedy
2025-01-18 18:00
miejsce
Mysłowicki Ośrodek Kultury,...
wstęp biletowany